Természet- és környezetvédelem

A múltban elkövetett „természetellenes“ emberi döntések ellenére fajok sora volt képes alkalmazkodni a Csallóköz megváltozott környezetéhez. Az ő életkörülményeik javításához, védelméhez sokszor kis lépések is elegendők.

Ugyancsak fontos, hogy a meglévő állapotot ne rontsuk tovább környezetünk szennyezésével! A felszíni vizek elhanyagolása, a talajvíz szennyezése, hulladékunk megfelelő kezelése égető problémák!

Az országban elsőként készítettünk egy városi régiót lefedő komplex madárodú-programot, amelynek célterülete Somorja és környéke. A terv célja a gyakoribb madárfajok mellett olyan ritka célfajok fészkelési lehetőségeinek támogatása mint a szalakóta vagy a kék vércse.

Rendszeresen bekapcsolódunk a Szlovák Ornitológiai Társaság által szervezett téli madárszámlálásba. Így a szakértők pontosabb képet kapnak a csallóközi madárvilágról, ami feltétlenül szükséges a hatékonyabb védelméhez. 

Otthonaink közelében, vizeink mentén rendszeresen szervezünk hulladékgyűjtéseket, illetve bekapcsolódunk más szervezetek erre irányuló igyekezetébe.

További bejegyzések