Barcs – az elveszett folyó

Megalakulásunk óta egyik fő tevékenységünk az egykori vízfolyamok útjának-medrének felderítése, illetve annak vizsgálata, hogy manapság ezek mentén hogy alakul a táj.

2021 tavaszán egyedülálló kezdeményezésbe kezdtünk ezen belül!

Az egyik ilyen fontos vízfolyam nyomvonala Somorjától Nyékvárkonyig végigkövethető. A Duna 19. század elején megtörtént első részletes vízrajzi felmérése után megrajzolt térképeken a mérnökök a folyam mellett több helyen is a Barch nevet tüntették fel. Földes Gyula a „Felső-Csallóköz árvédekezésének története“ című művében szintén részletesen értekezik egy Barch nevű vízfolyásról, amit Macházánál Bercse-érnek, Sámotnál Bácsnak neveztek.

Ez az első olyan néhai vízfolyam, amit végigjártunk, feltérképeztünk, lefotóztunk, felmértük állapotát, fajgazdagságát. Többek között azt is vizsgáltuk, vannak-e mentén olyan helyek, amelyek nagyobb védelmet érdemelnének.

Az ilyen régi folyamok vonalát sokszor már csak fás-bokros sávok, mezsgyék, kanálisok, szélfogók jelzik. Jelentőségük egyebek mellett abban rejlik, hogy zöld folyosóként működnek a kultúrtájban. Sokszor az utolsó összeköttetést jelentik a nagyobb természeti gazdagságú, izolált élőhelyek között, lehetővé teszik az élőlények számára a vándorlást, szabadabb mozgást, géncserét.

Projektünk megvalósítását Nagyszombat megye, valamint Somorja városa is támogatta anyagilag. 2021 őszén megvalósult a projekt bemutatása a nagyközönség számára egy vándorkiállítás keretein belül.

Egy dokumentumfilmet is szeretnénk elkészíteni a folyóról, az ehhez szükséges anyagi keret még nem áll a rendelkezésünkre, így ha érdekesnek találja az ötletet, kérjük, keressen meg bennünket és támogasson.

További bejegyzések