Élőhelyteremtés

Régiónk fajgazdagságának csökkenése szinte mindenki számára ismert tény. Sokan nem csak külső forrásokból tudják ezt, hanem a saját életük során tapasztalták ezt a látványos szegényedést. Ez a szomorú folyamat a környezet megváltozásának, az ember általi átalakításának a következménye. Az utóbbi fél-egy évszázadban jórészt megszűntettük a tájaink sokszínűségét, felszámoltuk az értékes, tarka természetes foltokat, amelyek biztosították, hogy az egyes fajok gazdag, sokféle élőhelyhez, táplálékforráshoz jussanak melletünk. Tettük ezt az állattartás megszűntetésével, kis méretű, többféle haszonnövényt, parlagot tartalmazó mezőgazdasági parcellák likvidálásával, rovarirtó- és növényvédő szerek bevetésével, erdőfoltok letarolásával, a mocsarak és lápok kiszárításával. A nagytáblás mezőgazdasági táj sivár környezetében jóval kevesebb faj képes megélni. Mi több – mikroklímánkat, talavizünk minőségét is megváltoztattuk ezáltal.

Egyedüli szervezetként indítottunk magyar nyelvű kampányt a biodiverzitást veszélyeztető káros mezőgazdasági gyakorlatok megváltoztatása érdekében, online felületeken túl cikkeink jelentek meg a témában a felvidéki magyar nyomtatott sajtóban.

Somorja városával együttműködve elsőként fogtunk bele beszántott mezei utak revitalizációjába és gyümölcsfák kiültetésébe ezen utak mellett, feldarabolva ezzel az óriás földművelési táblákat és segítve a mezőgazdasági táj biológiai sokféleségének megőrzését.

A „Barcs – az elfeledett folyó” eddigi legnagyobb és talán legismertebb, maga nemében páratlan munkánk, amelynek célja egy régen eltűnt csallóközi folyam nyomainak felkutatása és vizuális megjelenítése.

A faültetés az egyik prioritásunk. Az arra alkalmas őshonos fajok helyi alkalmazása, illetve fásítható területek kiválasztása során igyekszünk szakmailag körültekintően eljárni. Ezzel kapcsolatosan környezetvédelmi és erdészeti szakemberekkel és helyi vadászszervezetekkel is egyeztetünk.